M a l z e m e l e r 20 gr. fıstık içi veya ceviz içi, Yarım çay kaşığı tuz, Yarım çay kaşığı karabiber, Yarım çay kaşığı tozbiber, Yarım çay bardağı pulbiber, 150 gr. az yağlı kıyma, 100 gr. soğan, Hamurun İçindekiler: 50 gr. simit(köftelik bulgur), 25 gr. çiğ köftelik et, Yarım çay kaşığı karabiber, 20 gr. haşlanmış patates, Yarım çiğ yumurta, 1 çay kaşığı tuz, 1 soğan,
HAZIRLANIŞI:
ETİN HAZIRLANIŞI: Et, önce pişirme kıvamına gelinceye kadar kavrulur. Soğanlar ince ince doğranıp etin üstüne eklenir. Daha sonra iyice kavrulur ve baharat çeşitleri, fıstık veya ceviz katılarak kavrulmaya devam edilir. Sonra ocaktan indirilip beklemeye bırakılır.
HAMURUN HAZIRLANIŞI: Hamurun içindeki malzemelerin hepsi katılarak, içine soğan rendelenip iyice yoğurulur.
KÖFTENİN HAZIRLANIŞI: Yoğurulan hamurdan yaklaşık 40 gr. kadarı (ceviz büyüklüğünde) koparılıp, avuç içinde top haline getirilir. İşaret parmağı ile oyulup hazırlanmış karışım içerisine konulur ve ağzı kapatılır. Yumurta şekline gelinceye kadar yuvarlanarak, ayçiçek yağında kızartılır
Yarım kilo köftelik dana kıyma 1 Su bardağı konserve bezelye 2 Dilim bayat ekmek içi 2 Adet yumurta 1 Adet kuru soğan 1 Kahve fincanı kaşar peyniri rendesi 2 Yemek kaşığı sıvı yağ 2 Paket Maggi et su toz bulyon 2 Yemek kaşığı susam Karabiber, kekik
Hazırlanışı
Soğanı rendeleyin. Kıymayı yoğurma kabına alın. Ufalanmış ekmek içi, 1 yumurta, sıvıyağ, karabiber, kekik, toz et bulyon ve kaşar peyniri rendesini katıp iyice yoğurun. Yoğurduğunuz kıymaya bezelyeleri ekleyin, ezmeden karıştırın. Limon büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın ve fırın kabına dizin. Üzerlerine yumurtayı çırpıp sürün ve susam serpin. Bir çay bardağı sıcak su ekleyip sıcak fırında 15-20 dakika pişirip, sıcak olarak servis yapın. AFIYET OLSUN !!!
muzur_kedi S.Mod
Mesaj Sayısı : 1759 Yaş : 32 Ruh Halim : Kayıt tarihi : 31/05/08
1 su bardagi kırmızı mercimek 1 su bardağı ince bulgur 3 orta boy soğan 1 kahve fincanı sıvıyağ 2 yemek kaşığı margarin 2 orta boy domates veya 1 yemek kaşığı salça Kırmızıbiber- kimyon- karabiber (ölçüsü isteğe bağlı) 1 demet yeşil soğan (4-5 adet) 3-4 adet yeşil biber ½ demet maydanoz Marul veya yeşil salata
Yapılışı 1) Mercimeği ayıklayıp yıkayın. 3 bardak suyla ateşe koyun; kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Bulguru tel süzgece koyup üzerine su dökün ve mercimeğin içine boşaltın. Tuz koyun, kapalı olarak kabarmasını sağlayın. 2) Kuru soğanları ince ince doğrayın, yağla birlikte karıştırın. Doğranmamış domates veya salça katın. Bir iki çevirdikten sonra karışımı mercimekli karışıma ekleyin. İstenilen ölçüde kırmızıbiber, kimyon, karabiber, kıyılmış maydanoz, biber ve yeşil soğan katıp iyice yoğurun. 3) Hazırlanan içi, avuç arasında sıkarak şekillendirin. Salata veya marul yaprakları üzerinde servis yapın.
Afiyet Olsun...
muzur_kedi S.Mod
Mesaj Sayısı : 1759 Yaş : 32 Ruh Halim : Kayıt tarihi : 31/05/08
Patates köftesi Bulguru sıcak suyla haşlayıp, kabartın. Zeytinyağında soğanı pembeleştirin. Salçayı ilave edip, bir iki kere daha çevirin. Kabaran bulgura kavurduğunuz soğanı, taze soğanı, patatesi, maydanozu, limon suyunu, kimyonu, karabiberi ve tuzu ekleyip, iyice yoğurun. Hazırladığınız harçtan istediğiniz şekilde köfteler hazırlayıp, kıvırcık veya kaşuk marul yaprakları üzerinde servis yapın.
6 kişilik
* 1 su bardağı bulgur (köftelik)
* 1/2 su bardağı su (sıcak)
* 2 kahve fincanı zeytinyağı
* 1 adet orta boy soğan (rendelenmiş)
* 1 çorba kaşığı biber salçası
* 1 demet taze soğan (ince kıyılmış)
* 2 adet patates (haşlanıp, iri rendelenmiş)
* 1/2 demet maydanoz (ince kıyılmış)
* 1 adet limon suyu
* 10 yaprak kıvırcık veya kaşık marul
* Kimyon, karabiber, tuz
muzur_kedi S.Mod
Mesaj Sayısı : 1759 Yaş : 32 Ruh Halim : Kayıt tarihi : 31/05/08
Bulgurun üzerine çıkacak kadar su koyup, 10 dakika dinlendirin. Süzüp, suyunu mümkün olduğunca sıkın. Bulgur, kıyma, soğan, sarmısak, tarhun, karabiber, yenibahar ve tereyağının yarısını yoğurun. Hazırladığınız karışımı 2'ye bölüp, yarısını yağlanmış 25x30 cm. ebatlarında bir fırın kabının tabanına ellerinizi ıslatarak yayın. Bütün harç malzemesini karıştırıp, tepsideki kıymalı karışımın üzerine yayın. Kalan kıymalı karışımı harcın üzerine yayın, üzerine ıslak elinizi bastırarak düzeltin. Islak bir bıçakla baklava şeklinde kesip, kalan tereyağını her bir dilimin üzerine paylaştırın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 1 saat pişirin. Köfte dilimlerini havlu kağıt üzerine çıkarıp, fazla yağını alın. Domates sosu ile birlikte servis yapın. Sos: Rendelenmiş domates ve sarmısağı kısık ateşte 5 dakika pişirin. Naneyi katıp, harmanlayın.
8 kişilik *250 gr. bulgur * 1 kg. hindi kıyma * 1 adet büyük boy soğan (ince doğranmış) * 2 diş sarmısak (dövülmüş) *2 çorba kaşığı taze tarhun yaprağı (doğranmış) * 1/2 tatlı kaşığı karabiber * 1 tatlı kaşığı yenibahar o20 gr. tereyağı Harç: *1 çorba kaşığı çamfıstığı (kavrulmuş) * 3 adet küçük boy domates (ince doğranmış) *1 tatlı kaşığı tarçın o1 demet maydanoz (iri doğranmış) Domates sosu: *2 adet domates (rendelenmiş) *1 diş sarmısak (ince kıyılmış) *1 tatlı kaşığı nane
muzur_kedi S.Mod
Mesaj Sayısı : 1759 Yaş : 32 Ruh Halim : Kayıt tarihi : 31/05/08
Yarım Kilo ince bulgur 1 su bardağı un Yarım Kilo yoğut Bir yemek kaşığı pul biber Tereyağı Bir yemek kaşığı tuz
Yapılışı:
önce bulgur sıcak suda haşlanır.
Daha sonra 1 bardak un ve tuz konularak yoğurulur.
Kaynamakta olan suyun içine köfteler küçük küçük şekillendirilerek atılarak haşlanır.
Haşlanan köfteler servis tabağına alınır.
Hazırlamış olduğumuz yoğurtlu sos dökülür.
Tereyağında baharatlarla kızdırılan yağ üzerine dökülür.
-****-
Misket Köfte
MALZEMELER Yarım kg kuzu kıyma 2 diş sarmısak 1avuç taze ekmek içi 1yumurta 1soğan 1çay bardağı süt 3 yemek kaşığı un Zeytinyağı Tuz Karabiber.
HAZIRLANIŞI Soğan, sarmısak ve maydanozu çok ince kıyın.Ekmeği sütte ıslatıp sıkın. Soğan, sarımsak, maydanoz ve ekmek içini kıymaya ilave edin. Yumurta, tuz ve karabiberi ekleyip iyice yoğurun. Köfte harcından ufak parçalar kopararak avucunuzda yuvarlayın. Una bulayıp kızgın zeytinyağında kızartın. Servis tabağına alıp sıcak ya da ılık servis yapın.
muzur_kedi S.Mod
Mesaj Sayısı : 1759 Yaş : 32 Ruh Halim : Kayıt tarihi : 31/05/08
750g kıyma 1 baş kuru soğan 2 yumurta 2 dilim bayat ekmek içi tuz karabiber
Püre malzemeleri: 5-6 patates 2 yemek kaşığı tereyağı 1 yumurta yarım su bardağı süt tuz salçalı su 1 yemek kaşığı domates salçası 1 su bardağı su
Hazırlanması:
1. püre için patatesleri soyup, haşlayın. püre makinesinden geçirin. tencerede tereyağını eritin. patatesleri ekleiyn. yumurtayı ilave edip karıştırın. sütü karıştıra karıştıra ekleyin. en son tuzunu koyup püre yapın.
2. köfte malzemelerini karıştırın. harçtan cevizden büyük parçalar koparıp ortası çukur köfteler yapın. köfteleri yağlanmış fırın tepsisine dizip üzerine 2 yemek kaşığı sıvıyağ gezdirin. 200C fırında 15-20 dakika pişirin. (çok pişirirseniz kuru olur)
3. fırından çıkarıp çukurlara 2 tatlı kaşığı püre yerleştirin. 1 yemek kaşığı salçayı suda ezip köftelerin üzerine gezdirin. tekrar fırına koyup pembeleşene kadar pişirin. AFİYET OLSUN
muzur_kedi S.Mod
Mesaj Sayısı : 1759 Yaş : 32 Ruh Halim : Kayıt tarihi : 31/05/08
• 500 gr. orta yağlı koyun kıyması • 1 adet soğan • 2 dilim bayat ekmek içi • Maydanoz ( Arzu edilirse ) • Karabiber • Tuz
Hazirlanisi
İki defa çekilmiş kıymanın içine rendelenmiş soğan, ıslatılıp sıkılmış bayat ekmek içi, tuz, karabiber ve istenirse kıyılmış maydanoz koyun. İyice yoğrulduktan sonra yumurta büyüklüğünde parçalara ayırın ve ıslak avuçların arasında oval şekil vererek parmak kalınlığına getirin.
Yemek zamanına 15 dakika kala yağlayın ve ızgaraya yerleştirin. Kurutmadan pişirin. Servis tabağına alarak yanlarına patates kızartması veya aynı ızgarada pişirilmiş domates dilimleri ve yeşil biberlerle servis edin. AFIYET OLSUN...
muzur_kedi S.Mod
Mesaj Sayısı : 1759 Yaş : 32 Ruh Halim : Kayıt tarihi : 31/05/08
• Yarım kg. Dana Kıyma • 3 adet Domates • 1 adet Soğan • 2 demet Maydanoz • 4 diş Sarımsak • 3 çorba kaşığı Sirke • 1 çorba kaşığı Şeker • 1 çorba kaşığı Zeytin yağ • 4 çorba kaşığı Kaşar Rendesi • 2 dilim Ekmek • 1 adet Yumurta Akı • 2 tatlı kaşığı Kekik • Tuz ve Karabiber
Hazirlanisi
Bir tavada ince ince doğranmış soğanları, domatesleri, dövülmüş sarımsakları, sirkeyi, toz şekeri, tuzu ve karabiberi 5 dk. kadar kaynatın. Bu karışımı kaşıkla ezin ve ikiye ayırın. Kıymayı, yumurta akını, peynir rendesini, tuzu,karabiberi, ince ince kıyılmış maydanozları ufalanmış ekmekleri, domatesli sosun yarısını karıştırıp köfte haline getirin. Fırın tepsisine irice yapmış olduğunuz köfteleri dizin. Üzerlerine yarsını ayırdığınız domatesli sosu dökün. En üst kata da rendelenmiş kaşar peynirleri serpin. Tepsi köftesini fırında 45 dk. kadar pişirip servis yapın. AFIYET OLSUN...
muzur_kedi S.Mod
Mesaj Sayısı : 1759 Yaş : 32 Ruh Halim : Kayıt tarihi : 31/05/08
Pratik ve kolay bir şekilde Ekşili Köfte için tarif
MALZEMELER 1 buçuk kg kemikli kuzu budu 1 su bardağı barbunya fasulye 250 gr ince bulgur 1 su bardağı nohut 2 adet domates 2 baş soğan 2 adet yumurta 2 çorba kaşığı un 2 çorba kaşığı tereyağ 4 dal ekşi sumak 250 gr yağsız kıyma 1/2 demet maydanoz , kıyılmış kırmızı biber kuru nane tuz, karabiber
HAZIRLANIŞI Eti, bir baş soğanla kavrulup ağır ateşte pişirin. Diğer yanda akşamdan ıslattığınız barbunya fasulye ve nohutu da ayn ayn pişirin. Dört dal ekşi sumağı yıkayıp bir kaseye koyun ve üzerine sıcak su ilave edip, bir saat kadar bekletin. Sumak yerine limon da kullanabilirsiniz. Bu arada yağsız kıyma, bir soğanın rendesi, bulgur, iki yumurta, tuz, karabiber, kırmızı biber,maydanoz ve nane koyup, azar azar su ilave ederek iyice yoğrun. Bulgurlar da biraz yumuşadığında 2çorba kaşığı un ilave edip, yoğurun . Elinizi ıslatıp, bu hamurdan azar azar koparıp, fındık büyüklüğünde köfteler yapın. Haşlanmış et, nohut ve fasulyeyi büyükçe bir tencereye suları ile birlikte koyup, kaynatın. Hazırladığınız köfteleri içine atın, köfteler piştiğinde ıslattığınız sumağın suyu süzüp, ilave edin. İki çorba kaşığı tereyağında kabuklarını soyup, küp küp doğradığınız 2 domatesi pişirin, yemeğin üzerinde gezdirin. Sıcak servis yapın
muzur_kedi S.Mod
Mesaj Sayısı : 1759 Yaş : 32 Ruh Halim : Kayıt tarihi : 31/05/08
* 5 adet patlıcan * 2 bardak zeytinyağı * 3 adet yumurta * 2 fincan kaşar rendesi * 1 demet maydanoz * 3 kaşık tereyağı * 1 fincan un * 2 fincan süt * 2 adet limon * tuz
Yapılışı: Patlıcanları kızgın ateşte közleyin. Kabuklarını soyup, unlu limonlu su içine koyup bir kenara bırakın.
Bir tencere içine tereyağı koyup eritin. içine un katıp pembeleşmesini bekleyin. Daha sonra yavaş yavaş süt ilave edin. Koyu kıvama gelince ateşten indirin.
Sırayla kaşar,yumurta, tuz, kıyılmış maydanoz ve tuzlu sudaki patlıcanı avuçlarınızla iyice sıkarak katın. 5 dakika çatal veya telle karıştırın. Soğuk bir yerde birkaç saat bırakın. Soğuyup sertleşen patlıcanı karışımı küçük parçalara ayırıp parmak biçimi haline getirin. Ve kızgın yağda pişirip servis yapın.